Štruklji so ena od posebnosti prehranske kulture Slovenije. Pripravljajo jih v vseh gastronomskih regijah za vsakdanje in praznične priložnosti. Največji razvoj in največjo različnost so dosegli na Dolenjskem, Gorenjskem in v osrednji Sloveniji.
Štruklji so bili praznična jed še nekaj let po drugi svetovni vojni. Pripravljali so jih ob težkih delih na polju, ob spravilu pridelkov… Štruklji niso bili le jed kmečkega prebivalstva po vaseh, ampak so bili tudi pogosto na jedilniku v urbanem okolju, zlasti ob postnih petkih.
Na Gorenjskem so bili ajdovi štruklji z orehi in medom ena od najbolj zaželenih poslastic.
https://okusno.je/recept/ajdovi-struklji-z-orehi
KAKO JIH PRIPRAVIMO?
SESTAVINE:
Testo
35 dag ajdove moke
15 dag pšenične moke
3,5 dl slanega kropa
1,5 dag kvasa
Nadev:
40 dag mletih orehov
40 dag medu
40 dag masla
1 jajce
mleti cimet, mleti klinčki, limonina lupina, rum
PRIPRAVA:
- Ajdovo moko poparimo z osoljenim kropom in jo ohladimo do mlačnega. Dodamo pšenično moko in kvas ter zgnetemo gladko testo, ki naj nekoliko počiva.
- Iz navedenih sestavin zmešamo nadev.
- Testo razvaljamo v pravokotnik debeline približno 4 mm, ga namažemo s pripravljenim nadevom in tesno zvijemo v zvitek.
- Zvitek zavijemo v laneno krpo ( potreseno z drobtinami) ali v aluminijasto folijo (premazano z maslom). Tako zavit zavitek kuhamo v slanem kropu najmanj pol ure, če je debelejši, pa nekoliko dlje.
- Ko je zvitek kuhan, ga odvijemo iz prtiča ali folije, narežemo na štruklje in jih po želji še pokapljamo z medom.
Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Alpske Slovenije,Hart,Ljubljana21