Polenta je še vedno ena od temeljnih jedi v naših gastronomskih regijah. V Brda se je razširila iz sosednje Furlanije. Koruza  se je pričela širiti po Evropi po letu 1500.  V Evropo jo je prinesel Krištof Kolumb leta 1493.  Množično se je začela uporabljat v prehrani v 18. stoletju. Pred današnjo koruzno polento so že Rimljani pripravljali polento iz prosa, sirka, italijanskega prosa in ajde.

Beseda polenta izvira iz latinske besede pollenta in pomeni ječmenov zdrob. Latinska beseda je izpeljanka iz latinske besede pollen, kar pa pomeni fino moko.

Polenta je najbolj splošna priloga k številnim jedem in tudi obratno, mnoge jedi so priloge  k polenti. Uživa se topla in hladna, kuhana in popečena. Številni ljubitelji polente bodo potrdili, da je najboljša hladna polenta, ki jo pred uporabo popečemo in tako nastane okusna skorjica.

Bistvo kuhanja polente je v stalnem mešanju zmesi vode in moke v kotličku. Za to delo so v premožnejših družinah uporabljali ročne mehanične mešalnike ali mokinje, ki so stalno mešanje s kuhalnicami močno olajšale. Kuhano polento so še vročo zvrnili iz kotla na lesen pokrov in jo s tanko vrvico razrezali na dva načina v obliki mreže ali na trikotnike. Polento, ki se je oprijela kotla so odstranili z vilicami. To zapečeno polento skorjo so imenovali klobuk in je bila prav posebna poslastica. V zvezi s strganjem polente in polentne skorje s stene kotla je veljala prepoved za dekleta. Če bi jo strgale, bi na dan njihove poroke deževalo.

Polenta je bila tako najbolj vsakdanja jed. Bila je Ni minil dan brez polente, naj bo za glavno jed ali prilogo. Polento so obogatili z nekaj mleka in masla, z ocvirki i drugimi dodatki. Pustna polenta je imela še dodano klobaso in repo. Polento so kuhali na juhi, v kateri so skuhali posušeno svinjsko stegno. Ali celo na belem vinu.

Po dosedanjem poznavanju polentnih vrst in vseh njenih možnih kombinacij z raznimi jedmi oziroma prilogami poznamo več kot 30 različnih vrst.

https://www.gurman.eu/recepti/koruzna-polenta-ii-10741

KAKO JO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE:

1 l vode

40 dag koruzne moke

1 žlica oljčnega olja ali masla

sol

 

PRIPRAVA:

  1. V slan krop vlijemo žlico oljčnega olja ali surovega masla.
  2. Znižamo temperaturo in med stalnim mešanjem dodajamo koruzno moko.
  3. Polento kuhamo 30 minut med stalnim mešanjem. Če se med kuhanjem morda nekoliko preveč zgosti, dolijemo malo mleka ali tople vode.
  4. Kuhano polento zvrnemo na lesen pladenj in jo z vrvico razrežemo.
  5. Rezine hladne razrezane polente lahko opečemo na masti, oljčnem olju, maslu, slanini, zaseki ali pršutu.

 

Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Sredozemske Slovenije,Hart,Ljubljana21

(Skupno 169 obiskov, današnjih obiskov 1)