Različne raziskave kažejo, da se danes otroci vedno manj gibljejo in so temu primerno tudi manj zmogljivi. Prosti čas preživljajo v zaprtih prostorih, do šole in na različne dejavnosti jih starši vozijo z avtomobili, narava pa jim je vedno bolj tuja. Zaradi sodobnega načina življenja in potrošniške miselnosti tudi do vrstnikov teže vzpostavljajo pristne odnose. A ravno narava ponuja nešteto priložnosti za raznolike doživljaje in izkušnje, spodbuja h gibanju in druženju, k celostnem izkustvenem učenju. Če ji le damo priložnost, nas očara in prevzame. Zato je v osnovnih šolah tudi interesna dejavnost Gozdni detektiv in Robinzon – preživetje v naravi.

GOZDNI DETEKTIVI

Mlajši učenci (razredna stopnja) v naravnem okolju v neposredni okolici šole v različnih vremenskih pogojih odkrivajo skrivnosti narave. V skladu z načeli gozdne pedagogike in okoljske vzgoje je krožek zasnovan kot celostno učenje (vključitev vseh čutov), ki temelji na izkušnjah vsakega udeleženca.  Velik poudarek bo na samoiniciativnosti, sodelovanju, igri in gibanju. Tudi na umiritvi in trenutkih brez naglice.

ROBINZON (PREŽIVETJE V NARAVI)

Starejši učenci (predmetna stopnja) teoretično in praktično spoznajo veščine, potrebne za življenje v naravi. Da se bodo na nore dogodivščine v naravo podali odgovorno, samozavestno in z užitkom.

Nataša Polanec

 

 

(Skupno 203 obiskov, današnjih obiskov 1)