POL STOLETJA PRAZNOVANJA (1967-2017)

April je prav posebno prazničen mesec za vse tiste, ki smo kakorkoli povezani s knjigo. To smo bralci, pisatelji, knjižničarji, učenci, učitelji in še kdo. Zakaj je tako, se morda sprašujete.

  • 2. april, rojstni dan enega največjih pravljičarjev sveta Hansa Christiana Andersena, je postal mednarodni dan knjig za otroke, v Sloveniji pa je ta dan tudi uradni zaključek tekmovanja za bralno značko.
  • 23. april je svetovni dan knjige.
  • V tednu od 19. – 22. aprila pa Slovenci praznujemo še dneve knjige, letos že 22. po vrsti.

2. april je mednarodni dan knjig za otroke, ki ga je Mednarodna zveza za mladinsko književnost (IBBY) proglasila leta 1967. Od takrat je minilo že celih 50 let. Na ta dan se je namreč leta 1805 v mestu Odense na Danskem rodil pravljičar Hans Christian Andersen, ki ga pozna skoraj vsak otrok. Mednarodni dan knjige za otroke vedno spremljata poslanica in plakat, ki ju prispeva katera od članic zveze za mladinsko književnost. Tokrat je zanjo poskrbela Rusija. Poslanico, ki jo lahko preberete v šolski knjižnici ali na spletni strani www.ibby.si  in nosi lepo sporočilo, je napisal ruski pisatelj Sergej Mahotin, plakat pa je ustvaril ruski umetnik Mihail Fjodorv.

Na ta dan mednarodna zveza IBBY podeljuje tudi Andersenove nagrade najboljšim otroškim in mladinskim avtorjem in ilustratorjem.

Od slovenskih pisateljev sta bila avtorja mednarodne poslanice leta 1968 France Bevk in leta 1970 pisateljica Ela Peroci, v v samostojni Sloveniji pa leta 1997 pesnik Boris A. Novak. Njegovo poslanico je ilustriral Matjaž Schmidt.

Na mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu prirejajo branja, podeljujejo nagrade, odpirajo razstave in razmišljajo, kako obdržati bralno kulturo med mladimi.

Kot vsako leto bomo na naši šoli tudi letos obeležili praznovanje, zato vas vabimo, da se nam pridužite pri dejavnostih, ki smo jih pripravili.

  • KNJIŽNA MENJALNICA (3. – 7. april 2017)
  • PRISLUHNIMO ZGODBI (starejši učenci berejo mlajšim)
  • RAZSTAVA ANDERSENOVIH PRAVLJIC
  • KNJIŽNA UGANKA
  • BRALNI MARATON (5. maj 2017)

ZAKLJUČNA PRIREDITEV TEKMOVANJA ZA BRALNO ZNAČKO (maj 2017)

(Skupno 451 obiskov, današnjih obiskov 1)