NA PŠ DOLSKO

V petek, 20. novembra, je potekal že peti tradicionalni slovenski zajtrk in četrti dan slovenske hrane. Tudi letos so učenci že nekaj dni prej pri pouku ustvarjali na to temo in okrasili šolske prostore z nastalimi izdelki.

Za zajtrk so pripravili lep pogrinjek in si za uživanje hrane vzeli dovolj časa, saj vedo, da je užitek ob tem večji, če se je lepo in počasi. Prvošolčki so celo rekli, da bi imeli takšen zajtrk vsak dan.

Tako kot vsako leto so nas tudi tokrat obiskali ”naši” čebelarji in nam povedali nekaj o čebelah, ki nam dajejo čudovit in  vsestransko uporaben produkt. Na koncu je sledila še degustacija medu, ki je bil malo drugačnega okusa kot tisti pri zajtrku, a tudi ta je bil zelo dober.

Zvonka Miklavc

NA MATIČNI ŠOLI

Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednje dogajanje Dneva slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada Republike Slovenije leta 2012 in ga obeležujemo tretji petek v novembru. Letos je bil 20. novembra.  S tem projektom izobražujemo, obveščamo in ozaveščamo učence o pomenu zajtrka, o prednostih lokalno pridelanih živil, ki so pridelana oz. predelana v Sloveniji, o pomenu kmetijstva in čebelarstva, pomenu zdravega načina življenja tudi gibanja.

Učencem so čebelarji iz Čebelarskega društva iz Dolskega predstavili vse o čebelarjenju. Pokazali so jim panj, pripomočke, ki jih uporabljajo…, najslajša pa je bila degustacija medu.

Učenci so razmišljali o zajtrku – prehrani in zapisali nekaj zanimivih pregovorov.

PREGOVORI

6. B

Limona rumena, jabolka zelena, skupaj tvorita enoto, kar prezdravo kvoto ( Nika Rauter)

Žlica strdi, kaplja krvi. ( Jernej Rajič)

Eno jabolko na dan odžene učne težave stran. ( Job Mekše)

4. A ( skupinsko delo)

Če daš ravno prav omake, ne storiš napake.

Sadje, zelenjava in meso se imajo skupaj zelo lepo.

Če si zdrav ti je doktor brokoli pomagal.

5. B

Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga.

Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.

Lakota je najboljša kuharica.

Na likovno temo, ali čebelica zajtrkuje, so učenci naredili zelo izvirne izdelke.

Le te si lahko ogledate v galeriji.

Učenci predmetne stopnje so imeli ta dan naravoslovni dan, kjer so spoznavali opraševanje rastlin in čebele, presnovne bolezni pri človeku …

Mojca Tkalec Zoran

(Skupno 466 obiskov, današnjih obiskov 1)