Pod okriljem Ministrstva za okolje in prostor in v partnerstvu ICRO – Inštitutom za celostni razvoj in okolje je tudi v letu 2016 potekal natečaj VODNI DETEKTIV ( tema: Kaj se skriva pod kamnom?), ki se je uspešno zaključil.

Osvojili smo PRVO NAGRADO za raziskovalni projekt  tretje triade in bili  vabljeni na zaključno prireditev, ki je potekala v petek, 9. septembra 2016 v Parku Škocjanske jame.

Zaključne prireditve smo se udeležile  štiri učenke ter mentorica.

V Promocijsko kongresnem centeru Pr’Nanetovh  so nam pripravili sprejem s kratkim kulturnim programom, ki mu je sledila proglasitev rezultatov natečaja in podelitev nagrad zmagovalcem.

Ogledali smo si razstavo Donavski umetnik 2004-2016 in del Škocjanskih jam ( Mahorčičevo in Mariničevo jamo, Slap v Oknu), delavci parka pa so nam predstavili tudi zgodovino odkrivanja jam.

Pozno popoldne smo se polni novih vtisov vrnili domov.

Videm, 20. 9. 2016                                                                                                                          Tatjana Tomašič

 

 

NAGRAJENI VODNI DETEKTIVI (š.l. 2015/2016)

 

Tudi to šolsko leto, že sedemnajsto zapored, so učenci 6., 7., 8. in 9. razredov aktivno sodelovali na nacionalnem raziskovalnem natečaju VODNI DETEKTIV, ki ga organizira Inštitut za celostni razvoj in okolje (ICRO) iz Domžal v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor ( MOP).

VODNI DETEKTIVI OŠ JANKA MODRA DOL PRI LJUBLJANI  SMO  NAJVEČKRAT  NAGRAJENA IN POHVALJENA ŠOLA  V KATEGORIJI RAZISKOVALNI PROJEKT- 3. TRIADA.

Letošnja tema natečaja je bila » KAJ SE SKRIVA POD KAMNOM?« in tudi naslov naše naloge je takšen.

Natečaja se je udeležilo 22 šol iz cele Slovenije, sodelovalo  pa je več kot 650 učencev.

Veliko truda smo vložili v raziskovalno nalogo. Trud se je obrestoval,  bili smo nagrajeni.

OSVOJILI SMO PRVO NAGRADO ZA RAZISKOVALNI PROJEKT  TRETJE TRIADE.

Komentar ocenjevalne komisije:

Učenci ekološkega krožka iz 6., 7., 8. in 9. razreda, ki šteje kar 79 članov, so se raziskovalne naloge lotili zelo kompleksno. Poleg iskanja informacij po literaturi, internetu, so opravili obsežno terensko delo ter številne analize in izračune. Vodne organizme so nabrali v potokih v okolici, naredili analizo vode (temperatura vode in zraka, barva, vonj, bistrost, pH in trdota vode, vsebnost nitratov, nitritov, klora in fosfatov v vodi), risali organizme, jih fotografirali ter določili na podlagi ključa, jih prešteli ter na podlagi teh podatkov določili kakovost vode. Izračunali so tudi kakšen pritisk deluje na vodne organizme. Na takšen način so analizirali kar 13 vodotokov, pri čemer so nekatere vodotoke analizirali tudi na več točkah. Rezultate svojega dela so strnili v obsežni in zelo sistematično prikazani raziskovalni nalogi.

Kot  vse nagrajene šole, bomo tudi mi povabljeni na zaključno prireditev, ki bo v septembru 2016.

Zahvaljujemo se vsem občanom in mnogim staršem učencev, ki so sodelovali v projektu, da so nam pomagali pri projektu.

Mentorice ( Tatjana Tomašič, Mojca Tkalec Zoran, Romana Vrhovec in Tatjana Cvelbar) smo zelo vesele vsakoletnih rezultatov, še bolj pa je razveseljujoče dejstvo, da učenci z velikim navdušenjem in raziskovalnim duhom opravijo naloge.

 

Videm, 20. 6. 2016                                                                                                                                                                                 Zapisala : Tatjana Tomašič

 

 

(Skupno 1.942 obiskov, današnjih obiskov 1)