Ješprenjka ali ječmanka je bila stoletja jed revščine in pomanjkanja. Danes je s svojim okusom odlična gosta juha ali enolončnica. Poleg Vipavske doline jo poznajo tudi na Goriškem, Krasu, v Brdih, Karniji ter v terskih in nadiških dolinah. V Vipavski dolini so gospodinje kuhale ješprenjko največkrat za delavce na kmetijah. Kuhale so jih iz ječmena (ječmenove kaše ali ješprenja) in sezonske zelenjave. Prav kombiniranje s sezonsko zelenjavo je omogočilo pripravo, ki se je razlikovala od hiše do hiše. V zgornji Vipavski dolini so dodajale meso in taka enolončnica se je imenovala »skuha«, v srednji in spodnji dolini pa »kuhnja«. Danes pripravljajo ješprenjke vse leto.

KAKO JO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE:

25-30 dag ječmenove kaše ali ješprenja

15 dag prekajenega svinjskega mesa (rebra)

1 koren

1 paradižnik

1 rezina gomolja zelene ali zelenje zelene

1 pest graha ali druge sezonske zelenjave (fižol, paprika)

8 dag svinjske masti za zabelo

1 srednje velika čebula

1 strt strok česna

1 nasekljani zeleni del peteršilja

 

PRIPRAVA:

  1. Ješprenj splaknemo in ga zvečer namočimo v vodi.
  2. Naslednji dan ga približno 2 uri kuhamo na zmernem ognju skupaj z zelenjavo in prekajenim mesom. Zelenjavo pred tem narežemo na kocke.
  3. Nasekljano čebulo prepražimo na masti in z njo zabelimo juho proti koncu kuhanja. Solimo po okusu in dodamo še peteršilj in česen. Juho postrežemo z mesom, ki se je kuhalo v njej.

 

Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Sredozemske Slovenije,Hart,Ljubljana21

(Skupno 237 obiskov, današnjih obiskov 1)