Ješprenjka ali ječmanka je bila stoletja jed revščine in pomanjkanja. Danes je s svojim okusom odlična gosta juha ali enolončnica. Poleg Vipavske doline jo poznajo tudi na Goriškem, Krasu, v Brdih, Karniji ter v terskih in nadiških dolinah. V Vipavski dolini so gospodinje kuhale ješprenjko največkrat za delavce na kmetijah. Kuhale so jih iz ječmena (ječmenove kaše ali ješprenja) in sezonske zelenjave. Prav kombiniranje s sezonsko zelenjavo je omogočilo pripravo, ki se je razlikovala od hiše do hiše. V zgornji Vipavski dolini so dodajale meso in taka enolončnica se je imenovala »skuha«, v srednji in spodnji dolini pa »kuhnja«. Danes pripravljajo ješprenjke vse leto.
KAKO JO PRIPRAVIMO?
SESTAVINE:
25-30 dag ječmenove kaše ali ješprenja
15 dag prekajenega svinjskega mesa (rebra)
1 koren
1 paradižnik
1 rezina gomolja zelene ali zelenje zelene
1 pest graha ali druge sezonske zelenjave (fižol, paprika)
8 dag svinjske masti za zabelo
1 srednje velika čebula
1 strt strok česna
1 nasekljani zeleni del peteršilja
PRIPRAVA:
- Ješprenj splaknemo in ga zvečer namočimo v vodi.
- Naslednji dan ga približno 2 uri kuhamo na zmernem ognju skupaj z zelenjavo in prekajenim mesom. Zelenjavo pred tem narežemo na kocke.
- Nasekljano čebulo prepražimo na masti in z njo zabelimo juho proti koncu kuhanja. Solimo po okusu in dodamo še peteršilj in česen. Juho postrežemo z mesom, ki se je kuhalo v njej.
Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Sredozemske Slovenije,Hart,Ljubljana21