Na Krasu beseda mineštra pomeni  različne gostljate mesno zelenjavne juhe oziroma enolončnice. Mineštre po navadi imenujemo po njihovih glavnih sestavinah. (fižolova, vrzotova, krompirjeva…). Te najbolj odražajo naravne možnosti glede živil in letnih časov.

Pšenična moka je bila glavna sestavina za izdelovanje hišnih testenin (pašte, paštine, blečići, fuži, lazanje…), ki jih z eno besedo imenujemo pašta. Beseda je italijanska (pasta) oziroma latinska pasta in pomeni testo ali kremo. Tudi ta beseda je izposojenka iz grške besede paste, kar pomeni testo.

Po navadi so jih zgostili s podmetom, saj je bilo pomembno, da je mineštra čimbolj gosta, tako da v njej žlica stoji pokonci.  Zgostili so jo tudi s prežganjem in dodano svinjsko mastjo, slanino ali kosom suhega svinjskega mesa ali klobase.

Danes vse to nadomestimo z oljem.

https://si.contentexchange.me/article/pasta-fizol-legendarna-minestra

KAKO JO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE:

40 dag kuhanega fižola v zrnju

1,7 l vode

6 dag testenin ( drobne testenine, hišni rezanci, po 1 pest na osebo)

korenje

2 žlici paradižnikove mezge

lovorov list

½ čebule

olje

1 žlica moke

poper, sol

PRIPRAVA:

  1. Kuhan fižol pretlačimo, ga umešamo v vodo, dodamo paradižnikovo mezgo, korenje in čebulo in zakuhamo testenine.
  2. Solimo, popramo in zabelimo s prežganjem.

Po želji lahko dodamo še kuhano suho svinjino in lovorov list. Vendar ju dodamo in kuhamo pred testeninami.

 

Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Sredozemske Slovenije,Hart,Ljubljana21

 

(Skupno 630 obiskov, današnjih obiskov 1)