Najbolj znana repna jed v Prekmurje je enolončnica ali priloga  bujta repa.  Sprva je bila ta jed značilna za zimski čas, ko so bile koline.  Pripravljali so jo iz mastnih delov svinjine, kisle repe, prosene kaše, prežganja in začimb. Bujta repa je morala biti čimbolj zabeljena, torej mastna. Pri kuhi so uporabljali svinjsko mast, zaseko, kislo smetano in tudi bučno olje.

Veljalo je posebno pravilo, da se iz repe ne sme kaditi. Bolj je bila mastna repa, manj se je kadilo in okusnejša je bila.

Danes to pravilo ne velja več, saj pripravljamo manj mastno bujto repo in ima kljub temu zelo dober okus.

Bujta repa je lahko priloga k mesu ali krompirju ali pa je samostojna jed.

KAKO JO PRIPRAVIMO?

SESTAVINE:

1 kg naribane kisle repe

70 dag mesnatih svinjskih kosti

1-2 dl splaknjene prosene kaše

4 žlice masti ali olja za prežganje

2 žlici bele mokež1 nasekljana čebula

lovorov list

nekaj zrn popra

2 stroka česna

1 žlička rdeče paprike

PRIPRAVA:

  1. Kosti kuhamo v mlačni vodi približno pol ure.
  2. Dodamo oplaknjeno kislo repo, začimbe in počasi kuhamo.
  3. Ko je repa že skoraj mehka, dodamo proseno kašo tako, da ostane nad repo, sicer se sprime s steno posode.
  4. Ko je kaša kuhana, naredimo v kozici iz maščobe in moke svetlo prežganje, na katerem zarumenimo čebulo in dodamo papriko.
  5. Razmešamo z mrzlo vodo in vlijemo na repo. Dobro premešamo, previdno prevremo in jed izboljšamo s soljo in strtim česnom.

Vir: Bogataj,J.:Gastronomija Panonske Slovenije,Hart,Ljubljana21

 

 

(Skupno 60 obiskov, današnjih obiskov 1)