V skladu z učnim načrtom pri predmetu tehnika in tehnologija so učenci 7. a in 7. b v ponedeljek, 13. 9. 2021 obiskali Snovik. V torek, 14. 9. 2021 pa še učenci 7. c in 7. d oddelka.

To je mala vasica z le dvajsetimi hišami, ki je skupaj s Termami, zgled Evropi, kako se lahko na okolju prijazen način proizvaja energijo. Terme Snovik so okolju prijazne terme ter prve in edine v Sloveniji nosilke prestižnega znaka EU za turistične namestitve – »EU marjetica«. So dobitnica več nagrad in priznanj za okolju prijazno delovanje in energetsko učinkovitost.

Izvir termalne vode v vasici Potok pod termami je začetek spoznavanja zgodbe o termalni vodi kot obnovljivem viru energije. Analiza vode, ki je bila narejena z učenci omogoča raziskovanje in povezovanje blagodejnih učinkov izvirske in termalne pitne vode na človeka in njen prispevek za naše zdravje. Učenci se seznanjajo in osveščajo, da so naravna bogastva kot je termalna voda, človeku na razpolago.

Tehniški dan v Snoviku učence spodbuja učence k poznavanju in uporabi naravnih virov energije in pri njih razvija ekološko zavest.

V dopoldnevu se naučijo varčnega pridobivanja in ravnanja z energijo. Vodeno odkrivajo pot od drevesa do električne energije, delovanje in pomen sodobnih toplotnih črpalk.

Ogledajo si posebne vakuumske kolektorje, manjšo biološko čistilno napravo, skladišče ter kotlovnico za sekance, pod bazensko strojnico, zelo domiselno nizko energetsko hišo, ki predstavlja apartmajski kompleksbogat zeliščni vrt in zelenjavni vrtič.

Učenci povezujejo obnovljive vire energije z energetskimi napravami, ki jih imajo v Termah in vasici Snovik. Sklepajo na pozitivne učinke obnovljivih virov energije in termalnega turizma na okolje in prostor.

Na ta način imajo učenci priložnost, da aktivno pridobijo znanje in vzpostavijo neposreden stik z življenjem in naravo.

Zapisala vodja TD: Veronika Koščak

(Skupno 198 obiskov, današnjih obiskov 1)