Prvi decembrski teden je bil za učence in učenke 6. razreda rezerviran za izvedbo zimske šole v naravi. Ker nam žal razmere tokrat niso omogočale realizacije programa alpskega smučanja in teka na smučeh, smo izpeljali naravoslovno šolo v naravi.  Zaradi številčno zelo močne generacije smo štiri oddelke razporedili v dva domova Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD). V Kranjski Gori so gostovali učenci A in B oddelka, preostala dva sta bila nastanjena v Planici. Programa posameznega doma sta se med seboj nekoliko razlikovala, saj so se upoštevale specifike kraja in možnosti posameznih domom, ki so omejene z njihovo infrastrukturo.

»Planičani« smo teden preživeli v čudoviti pokrajini Gorenjske, v dolini Tamar in okolici.

Zaradi pomanjkanja snega so tamkajšnji učitelji prilagodili aktivnosti, tako, da so učenci hodili in spoznavali alpski svet. Vreme je bilo sončno, razen v ponedeljek, s pravimi zimskimi temperaturami do minus 9 stopinj Celzija, kar je pokrajini dalo še bolj čarobni zimski videz.  V Planici so ves teden delali umetni sneg, ki ga potrebujejo za tekme svetovnega pokala v smučarskih tekih.

Učenci so imeli vsak dan drugačno dopoldansko in  popoldansko poučno aktivnost ter večerno sprostilno aktivnost.

Ogledali so si dolino Tamarja z izvirom Nadiže, visoke gore, kot je Jalovec, izvedeli, da je na Slemenovi Špici gozd, ki sega do višine 1900 m in da je v bližini več kot 1000 let star macesen z obsegom 450 cm.

Preizkusili so se v cirkuških veščinah, v orientaciji in spoznali Rateški gozd. Odšli so tudi do naravnega rezervata Zelenci, ki zaradi svoje lepote ni nikogar ni pustil ravnodušnega.

Odšli so tudi do skakalnic in se po 1191 stopnicah povzpeli na vrh velikanke. Ogledali so si še film o zgodovini Planiških skokov in poletov.

Poskusili so tudi teči s skiki, rolkami, s katerimi imitirajo tek na smučeh. Nekateri pa so imeli to srečo, da so celo tekli na smučeh po umetnem snegu, ki so ga uspeli »nastreljati« do četrtka. Ta dan so učenci imeli tudi lep zaključni večer s kvizom in plesom.

V Kranjski Gori  dom CŠOD  ob sicer dobrih  namestitvenih pogojih ne omogoča  tako pestrega  športnega programa. S športno-gibalnega vidika je tako prevladovalo pohodništvo, ki pa se je ves čas prepletalo z zanimivimi temami s področja naravoslovja in družboslovja. Učitelji so ves čas dajali močan poudarek tudi vzgoji. Vsak je bil pri tem na svoj način zanimiv, izviren in učinkovit. Učenci so dodobra spoznali značilnosti Kranjske Gore in okolice. Med drugim so se na ulicah te Zgornjesavske vasice srečali s parklji, ki so s svoj bučno prisotnostjo opozarjali na skorajšnji prihod sv. Miklavža. Eden od pohodov je vodil v osrčje naravnega rezervata Zelenci. Med hojo po alpskih dolinah so učenci vsrkavali lepote zasneženih gora in bogatili znanje Triglavskega narodnega parka. Na lokostrelski delavnici so preverili mirnost telesa in ostrino vida. Vsesplošne sposobnosti pa so prišle do izraza na orientacijskem tekmovanju Lov na Kosobrina. Tudi prostega časa ni manjkalo. Učenci in učenke so ga večinoma izkoristili za sproščeno, razigrano in nagajivo druženje, ob vsem tem pa uspeli pripraviti zanimiv, zabaven program zaključnega večera. Teden življenja v naravi smo, skupaj s skupino iz Planice, zaključili s prijetnim pohodom na Tromejo. Hoja je  potekala v veselem vzdušju  ob ponovnem snidenju in v  izmenjavi dogodivščin minulega tedna. Vsi, ki smo se povzpeli na 1509 m visok vrh, smo imeli edinstveno izkušnjo polaganja dlani na mejni kamen in dotikanja ozemlja Slovenije, Avstrije in Italije hkrati.

Domov smo se vrnili utrujeni in zadovoljni, v upanju, da nam bo zima prihodnje leto bolj naklonjena.

Robert Slabanja in Aleš Lebar

 

 

 

(Skupno 377 obiskov, današnjih obiskov 1)