V letošnjo zimsko šolo v naravi je 10.12. odšlo 55 šestošolcev. Znova nas je gostil dom CŠOD Kranjska Gora. Zaradi skromnih snežni razmer je bila tokrat odločitev za dejansko izvedbo tečaja alpskega smučanja težka, na koncu pa se je izkazala za povsem pravilno.

Prvi dan nas je sicer spremljalo dokaj toplo vreme, od torka naprej pa so vladale zimske razmere, nizke temperature, ob lepem, sončnem vremenu. Obratovali sta dve progi, a ker smo bili praktično edina skupina na smučišču, ob peščici posameznikov, se tudi s tem ni bilo težko zadovoljiti. Je pa stalno brnenje snežnih topov budilo upanje na  odprtje novih prog, a nam žičničarji tega veselja niso poklonili. Smo se pa ob koncu veselili velikega napredka v znanju smučanja. Učenci so v šestih homogenih skupinah marljivo vadili po navodilih svojih učiteljev. Vztrajnost, pogum, želja po napredku, veselje do aktivnega preživljanja časa v naravi so obrodili obilne sadove. Največji preskok so po pričakovanjih naredili tisti, ki so prvič stopili na smuči. Prav vsi so že tretji dan začeli uporabljati vlečnico za vzpon na vrh proge in se nato po beli strmini spustili varno, kontrolirano.

Alpsko smučanje je bila osrednja vsebina zimske šole v naravi, v programu pa je bilo še veliko zanimivih in poučnih vsebin. V popoldanskem času so se učenci seznanili z nordijsko hojo, spoznavali so značilnosti Kranjske Gore, na oddelčnih pohodih s socialnimi igrami pa so se poskušali učenci med seboj bolje spoznati, povezati in učinkoviteje  sodelovati. Na dveh predavanjih so spoznavali pravila varnega smučanja in nevarnosti v naravi pozimi. Povsem praktična pa je bila ˝delavnica˝ degustiranja sadja in zelenjave. Učenci so prijetno presenetili s svojo spretnostjo, izvirnostjo in potrpežljivostjo ter pripravili okusne in že na pogled privlačne prigrizke, ki se jih ne bi sramoval niti ˝šef gostilne˝. Na zaključnem večeru smo v okviru zabavnih  predstavitev sob videli kar nekaj zelo izvirnih in šaljivih uprizoritev dogodkov iz resničnega življenja, nekateri so se predstavili s plesnimi oz. gibalno izraznimi točkami. Za popestritev programa sta  Matej in Nika zaplesala angleški valček, učitelji pa smo se predstavili s plesno koreografijo Zidarska polka. Program sta lepo povezovala Marko in Filip, za kar smo se jima iskreno zahvalili z aplavzom.

Tudi ob petkovem slovesu od Kranjske Gore in doma CŠOD  smo se zahvaljevali ter si izmenjevali aplavze. V imenu učencev sta osebju zahvalo pripravili Zarja in Nika. Vodja doma, Klavdija, pa je tudi izrazila zadovoljstvo ob našem druženju in sodelovanju. Izpostavila je številne pozitivne lastnosti učencev, vzpodbudila k odpravljanju nekaterih slabosti, učitelje OŠ Janka Modra pa posredno pohvalila za korektno sodelovanje, s povabilom, naj se naslednjo zimo znova vrnemo k njim.

Aleš Lebar

(Skupno 812 obiskov, današnjih obiskov 1)