V lanskem šolskem letu se je kuharica Breda Lombar udeležila DELAVNICE ZA KUHARJE V OKVIRU SPREMLJEVALNIH UKREPOV SHEME ŠOLSKEGA SADJA IN ZELENJAVE.

Pod njenim vodstvom smo 23.5.2016 imeli delavnice tudi šestošolci.  V dveh šolskih urah smo pripravili naslednje jedi:

  • zelenjavni pire
  • solata z jabolki in piščančjim filejem
  • hruška z rdečo peso
  • smoothie iz malin.

Vse kar smo pripravili je bilo zelo slastno, kar se opazi tudi na fotografijah. S kuharico Bredo smo se dogovorili, da bomo imeli v jesen še drugi del delavnic, kjer bomo pripravili še druge jedi.

Prilagamo vam recepte, da jedi  tudi sami pripravite. Uživajte v pripravi, če kakšnega živila nimate dodajte kakšnega novega, improvizirajte in uživajte pri kuhanju.

1. ZELENJAVNI PIRE

  • 35 dag krompirja
  • 10 dag peteršiljeve korenine
  • 10 dag korenja
  • 3 dag masla
  • 1 dcl sladk smetane
  • sol

poper

Dobro opran krompir in zelenjavo olupimo. Krompir narežemo na večje kose, korenje in peteršiljevo korenino na majhne kocke. Damo kuhat v osoljeno vodo. Ko je zelenjava kuhana, odcedimo vodo. Pretlačimo, dodamo smetano in maslo. Premešamo in postavimo na toplo.

Na krožnik serviramo pire, ki ga posujemo z rukolo.

2. SOLATA Z JABOLKI IN PIŠČANČJIM FILEJEM

Količine za 8 oseb:

  • 10 dag rdeče redkvice,
  • 10 dag korenja,
  • 20 dag pora
  • 40 dag jabolk
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 dag sezamovega olja
  • žlica sojine omake
  • mleti beli poper, sol
  • 1 dag sezamovih semen
  • 20 dag prekajenih piščančjih prsi

Korenje in jabolka olupimo. Por narežemo na kolobarje. Kis, olje, sojino omako, poper in ščepec soli zmešamo v omako. Korenje in redkev grobo nastrgamo ter vse premešamo s porom. Prelijemo z omako in premešamo. Sezamova semena na suho zlatorumeno prepražimo, nato jih ohladimo. Piščančje prsi zrežemo na tanke rezine, jih položimo na solato. Solato serviramo na krožnikih in potresemo s sezamovimi semeni.

3. HRUŠKA Z RDEČO PESO

  • 40 dag rdeče pese
  • 40 dag hrušk
  • 5 dag mlade rukole
  • 6 žlic ekstra deviškega olivnega olja

Rdečo peso operemo, pristavimo v hladni soljeni vodi, zavremo in kuhamo do mehkega.  Rukolo oprhamo pod tekočo hladno vodo in temeljito odcedimo. V mešalniku skupaj z olivnim oljem zmiksamo v gladko omako.

Kuhano rdečo peso odcedimo, olupimo in narežemo na debelejše rezine. Hruški razpolovimo, odstranimo pečke in olupimo. Segrejemo žar oz. žar ponev, dodamo oljčno olje, peso in hruške na hitro popečemo.

Pečeno rdečo peso in hruške prelijemo z omako rukole.

4. SMOOTHIE IZ MALIN

  • Količine za 5 oseb:
  • 200 g svežih ali zmrznjenih malin
  • 1 lonček jogurta ( 1,6 mm)
  • 20 cl brusničnega soka
  • 10 cl mleka
  • 1 jedilna žlica medu, po okusu lahko tudi 2
  • zdrobljen led

Pripravimo v električnem mešalniku – 30 sekund, postrežemo v hurricane kozarcu z mešalno paličico in slamico.

Mentorica: Mojca Tkalec Zoran

(Skupno 680 obiskov, današnjih obiskov 1)