Posebna ura slovenščine v 9. d razredu

Petek, 10. december 2023, 3. šolska ura

Učenci 9. d razreda nekoliko nestrpno pričakujejo obisk. Vedo, kdo bo prišel, a so vseeno malo vznemirjeni.

Vsi učenci v razredu so za domače branje prebrali knjigo »Kit na plaži« avtorja Vinka Möderndorferja. Knjiga osvetljuje več različnih tem, med drugim tudi drugačnost. V njej je namreč eden od likov fant z Downovim sindromom.

In utrnila se je ideja. Kaj ko bi v našo sredino povabili nekoga, ki bi nam o tem vedel povedati kaj več. Kdo bi to bolje znal kot naša bivša učenka Zala Žnidarič, dekle mnogih talentov in zanimanj, ki se vedno rada odzove našemu povabilu in se vrne med nas, da deli svoje izkušnje.

Zala je namreč besedilo omenjene knjige pred leti priredila za odrske deske in skupaj s svojimi sošolci na Škofijski gimnaziji v igri tudi nastopila.

A ni prišla sama; z njo je prišel tudi njen bratranec, 22-letni Lan, fant mnogih talentov, ki ima Downov sindrom.

In tako se je začelo.

Zala je najprej oba predstavila, potem pa sta v pogovoru bolj podrobno povedala, s čim vse se Lan v svoje življenju ukvarja. Nadvse presenečeni smo bili, ko je povedal, da je njegovo življenje zelo pestro in da počne marsikaj: pleše, poje, smuča, trenira plavanje, barva čudovite mandale; ki jih je v Knjižnici Grosuplje tudi razstavil. Dela tudi v trgovini »Naša trgovinca«, v katero so aktivno vključeni ljudje s posebnimi potrebami. Nastopil je tudi v prej omenjeni gledališki predstavi in odlično odigral svojo vlogo.

Učenci so ob koncu srečanja imeli za Lana kar precej vprašanj (o šolanju, o odzivih okolice, o mandalah …), na katera je Lan prijazno in suvereno odgovarjal.

V zahvalo smo ga na koncu tudi obdarovali. Iskreno se je razveselil čokolade in knjižice z mandalami, ki smo jo pripravili zanj.

Zala je povedala, da so osebe z DS zelo srčni in prijetni ljudje in o tem ni dvoma, smo se strinjali vsi.

Nekateri učenci so mi še kasneje povedali, da so začutili hvaležnost, da so sami zdravi in prav tako njihove družine.

 

Lan in Zala,

hvala za prijetno druženje in pomoč pri naših korakih k bolj strpni, razumevajoči in sočutni družbi.

 

zapisala Andreja Peklaj Zibelnik

(Skupno 424 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: