˝JESENSKA˝ ŠOLA V NARAVI

Čeprav prvi september predstavlja konec brezskrbnih poletnih počitnic in začetek novega šolskega leta, so ga letošnji četrtošolci verjetno težko čakali. Tokratni prvi šolski dan je bil namreč za njih nekaj posebnega. Poleg veselja ob snidenju s sošolci, prijatelji, jih je vznemirjalo tudi pričakovanje začetka poletne šole v naravi (PŠVN). Petdnevno bivanje v obmorskem Umagu, bi lahko preimenovali v jesensko šolo v naravi, saj se je vreme obnašalo skladno letošnjemu poletju.

Po, za nekatere otožnem slovesu od staršev, smo se v ponedeljek, prvega septembra, torej podali do severne Istre. Že na poti nas je večino časa spremljal dež, tako zvesto, da si nismo mogli privoščiti niti krajšega odmora z malico. Takrat smo še verjeli in upali, da se v primeru vremena ne bo potrdil pregovor, da se po jutru dan pozna… Dež, veter in posledično hladno vreme so torej krojili urnik ves čas bivanja v počitniškem domu Zavoda za letovanje in rekreacijo otrok v Umagu. Prvi dan tako nismo mogli izvesti ocenjevanja znanja plavanja, zato pa so se lahko otroci bolj umirjeno nastanili in izmenjali še kakšno počitniško izkušnjo, za katero na avtobusu ni bilo časa. Popoldne smo se, namesto na plažo, odpravili na pohod do starega mestnega jedra, kjer so se otroci seznanili z nekaterimi značilnostmi primorja. Močna burja je pripomogla k bolj nazornim razlagam učiteljev, zakaj so hiše grajene tesno druga ob drugi, strehe položne, kakšna je vloga valobrana… Poleg tega je burja obetala izboljšanje vremena, a torek je bil zopet deževen.

K sreči smo se učitelji s pomočjo vodje doma uspeli dogovoriti za uporabo manjšega hotelskega bazena. V hotelu Melia Istrian Villas so se zelo gostoljubno odzvali na našo stisko, saj so nam za dve uri ponudili brezplačno uporabo notranjega bazena, a pod pogojem, da bodo otroci pridni in ne bodo motili hotelskih gostov. Otroci so upravičili izkazano zaupanje in z umirjenim, potrpežljivim obnašanjem pripomogli k uspešni izvedbi ocenjevanja znanja plavanja. Torkov večer je bil namenjen družabnim igram in ogledu tekme košarkarskega svetovnega prvenstva, med Slovenijo in Južno Korejo. Zaradi poznega konca tekme smo vest o zmagi naših reprezentantov otrokom posredovali v postelje, namesto pravljice za lahko noč.

Najbolj všeč mi je bilo, ko smo gledalo košarko. Med polčasom smo igrali družabne igre. Zelo mi je bilo všeč, ko smo hodili po štantih in si kupovali spominke, žogice, kape… Nasploh mi je bilo v Umagu zelo, zelo, zelo všeč!!! (Andraž, 4.b)

Hlad sredinega dopoldneva smo preganjali s športnimi igrami: nogometom, med dvema ognjema, štafetnimi igrami in metom žoge v cilj – prečko nogometnega gola. Popoldne je vendarle posijalo sonce, burja se je umirila in napočil je prvi trenutek za pristen stik z morjem. Seveda je bila voda še vedno hladna, zato je bilo potrebno učenje plavanja popestriti z dinamičnimi elementarnimi igrami. Vreme pa ni motilo večernega kviza, v katerem so se merile štiri skupine. V vsaki je bil po en učenec ali učenka iz vsakega oddelka. Največ znanja s morskega in obmorskega sveta ter košarke (glede na aktualno prvenstvo) so pokazali člani morskih psov.

Verjetno ni potrebno pisati, kakšno je bilo vreme v četrtek. Dan smo si popestrili z dopoldanskim sprehodom v dežju. Med drugim smo si od blizu ogledali osrednje igrišče teniškega centra v Umagu, ki vsako leto gosti uveljavljen mednarodni turnir. Popoldne smo se peš še enkrat podali v staro mestno jedro. Val navdušenja je prevzel učence, ko so dojeli, da jih tokrat učitelji ne bomo utrujali s poukom, ampak bodo imeli prosti čas za potepanje med priljubljenimi stojnicami… To pa ni bilo zadnje presenečenje dneva. S tradicionalnim vlakom smo se odpeljali v dom, kjer nas je že čakala piknik večerja. Zadnji večer je bil namenjen plesni zabavi, med katero smo trem učencem, ki so v tednu poletne šole v naravi praznovali rojstni dan, čestitali s pesmijo in se seveda posladkali s torto.

Moj najljubši trenutek v Umagu je bil, ko smo plesali. Ples je moj najljubši šport in zabava. Všeč mi je bilo, ker smo šli pozno spat. Ko smo s sošolkami odhajale spat, smo imele tiho žurko. (Nika, 4.b)
V četrtek je bilo zelo kulsko. Plesali smo in Luka je igral na harmoniko. Hrana, ki je bila tam, je bila zelo dobra in okusna. (Tim, 4.a)
Na plesu smo plesali na različne pesmi. Tam smo žurali do desetih zvečer. Pred plesom smo jedli čevapčiče in pomfri. Ta ples je bil enkraten! (Anja, 4.a)

Zadnji dan je dopoldne sonce sramežljivo kukalo izza oblakov in nas še drugič zvabilo v hladno vodo.

Najlepši trenutek v Umagu je bil, ko smo plavali. A to se je zgodilo le dvakrat, ker ni bilo lepo vreme. Plavali smo v sredo in petek. Bilo je zelo zabavno. Bila je zelo mrzla voda. Pri morju so naredili tudi nogomet na mivki. (Lori, 4.b)

Na poti domov nam je bilo toplo. Končno tudi zaradi vremena, zagotovo pa je večino udeležencev grela misel na skorajšnje srečanje z domačimi. Topli pa bodo tudi spomini na preživet čas v Umagu. Čeprav ga je zaznamovalo slabo vreme, si ga bomo zapomnili tudi po mnogih poučnih, družabnih, zabavnih, gibalnih, gurmanskih, … izkušnjah in užitkih.

Aktiv učiteljev PŠVN

(Skupno 421 obiskov, današnjih obiskov 1)