ZIMSKA ŠOLA V NARAVI 6. RAZREDA

Zadnji teden pred božično – novoletnimi počitnicami je na Kopah potekala zimska šola v naravi za učence in učenke 6. razreda. Preživljanje v Lukovem domu in na smučišču Kope so precej zaznamovale zdravstvene težave številnih udeležencev, kar je botrovalo njihovemu predčasnemu odhodu domov. Za vse ostale je program večinoma potekal nemoteno in po načrtu.

V zimsko šolo v naravi se je v lepem ponedeljkovem jutru podalo 79 učencev in učenk 6. razreda. Na Kopah nas je pričakalo sončno vreme in precej visoke temperature za ta letni čas. Dodatno smo se segreli ob prenašanju prtljage v namestitvene prostore ter kasneje s kratkim sprehodom v popolni »bojni« – smučarski opremi na smučišče. Tam so smučarji začetniki takoj pričeli s tečajem alpskega smučanja, ostali so morali prej  opraviti preizkus smučarskega znanja. To je bil ob visokem številu udeležencev kar dolg in zahteven proces. Ob zaključku preizkusa je sledilo oblikovanje homogenih smučarskih skupin. Vseh skupaj je bilo 8. Prvi dan na smučišču je služil predvsem navajanju na opremo, obuditvi znanja osnovnih elementov smučarskega znanja in spoznavanju (treh) odprtih prog smučišča na Kopah. Učenje alpskega smučanja je preostale dneve potekalo od 9.00 do 13.00. V sredo zvečer smo imeli še nočno smuko, učenje smučanja pa je v četrtek  popestrila tekma v veleslalomu. Med fanti je prvo mesto osvojil Tilen Kordež, pri dekletih je bila najhitrejša Lucija Cerar.

Poleg alpskega smučanja smo izvajali tudi začetni tečaj smučarskega teka. Učenci in učenke so predvsem skozi igro spoznali osnovne zakonitosti – značilnosti te smučarske panoge. Osnovna znanja so pridobivali tudi z vajami sistematičnega metodičnega postopka ter s premagovanjem izzivov na poligonih. Vsebine smučarskega teka so se izvajale v popoldanskem času, v dveh skupinah, izmenično vsak drugi dan. Smučarskega teka prosta skupina je imela prilagojen pouk. To je bil čas namenjen skupnemu druženju, ustvarjanju in razgibavanju možgančkov. Učenci so s sliko in besedo predstavili svoje sobe in sebe, ogledali so si film Pastirci, katerega odlomek so obravnavali pri urah slovenščine, reševali so sudoku in barvali mandale. Svoj spomin so preizkusili tako, da so pozorno poslušali kratko zgodbo in jo obnovili v obliki risbe – zabavna dogodivščina. Čas pa je bil namenjen tudi učenju tehnik sproščanja, diha in uživali v glasbi tišine.

V dve skupini so bili udeleženci razdeljeni tudi prva dva večera, ko sta bila na urniku nočni sprehod in spoznavanje 10 FIS pravil. Pravila so bila predstavljena na zabaven način, z bolj uradnim in resnim pristopom je temo varnega obnašanja na smučiščih predstavil tudi predstavnik policije, na krajšem skupnem predavanju.  

Kot je bilo že uvodoma zapisano, je na potek šole v naravi neprijetno vplival pojav zdravstvenih težav, pretežno je šlo za trebušne težave z bruhanjem. Vrhunec so dosegle v sredo, ko je domov predčasno odšel že dvajseti udeleženec in tudi ena učiteljica. Z neprijetnimi situacijami so se morali soočati številni učenci in učenke, prav tako je tudi za učitelje delo postalo dodatno  izredno zahtevno in stresno. Neprestano je bilo namreč potrebno iskati rešitve in sprejemati odločitve s katerimi smo se poskušali najbolje odzivati na nastale situacije, ob tem pa čimbolj nemoteno izvajati pedagoški proces.  

V četrtek se je zdravstvena situacija umirila.  Zvečer smo doživeli enega od vrhuncev šole v naravi, saj je plesni večer minil v izbruhu pozitivne energije, veselja in dobre volje. V noči na petek pa je žal spet zbolelo nekaj učencev in učenk. Na smučišču smo zadnji dan izkusili celo paleto vremenskih pojavov, od sonca, vetra, megle do sneženja. Če je bilo sneženje med smučanjem še nekoliko moteče, pa je novozapadli sneg na koncu omogočil kepanje in nekaj otroško razigrane  sprostitve.

Čeprav se težavam s slabostjo in bruhanjem nismo mogli izogniti niti med vožnjo domov, je na avtobusu prevladovala dobra energija in prijetna utrujenost. Tik pred prihodom k šoli so učenci  to potrdili tudi s petjem praznične pesmi. Verjamem, da razlog za dobro voljo ni bil samo bližajoči se trenutek srečanja z domačimi ter začetek pravih, prazničnih počitnic, ampak je k zadovoljstvu prispevala tudi doživeta izkušnja v zimski šoli v naravi, vsem težavam navkljub.   

Aleš Lebar  in Andreja Peklaj Zibelnik

(Skupno 269 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: