Prirodoslovno društvo Slovenije organizira tekmovanje iz znanja biologije za osnovne šole za Proteusovo priznanje. Tekmovanje je organizirano na dveh nivojih – šolskem in državnem. Na šolsko tekmovanje se lahko prijavijo učenci 8. in 9. razredov osnovnih šol. Več o pogojih udeležbe na državnem tekmovanju in ostala pravila tekmovanja si preberite v Pravilniku tekmovanja, ki je objavljen na spletni strani www.proteus.si.

Tema tekmovanja v šolskem letu 2023/2024 bo Vlažni travniki, učenci in učenke pa naj poznajo naslednja področja:

  • Splošne značilnosti vlažnih travnikov (razmere, tipi vlažnih travnikov, prilagoditve živali in rastlin na razmere, razširjenost v Sloveniji, pomen)
  • Ogroženost in ohranjanje travniških ekosistemov (dejavniki ogrožanja in priporočeno upravljanje)
  • Pomembnejša območja z vlažnimi travniki v Sloveniji
  • 10 vrst in njihove značilnosti:

– Ptice: · kosec (Crex crex) · repaljščica (Saxicola rubetra)

– Metulji: · barjanski okarček (Coenonympha oedippus) · sviščev mravljiščar (Phengaris alcon)

– Rastline: · brestovolistni oslad (Filipendula ulmaria) · ilirski meček (Gladiolus illyricus) · močvirska kukavica (Orchis palustris) · modra stožka (Molinia caerulea) · srhki šaš (Carex davalliana) · travniška morska čebulica (Scilla litardierei)

Latinskih imen ni potrebno poznati. Dodatna gradiva in priporočeno literaturo v povezavi z letošnjo temo tekmovanja bomo objavili na naši spletni strani v drugi polovici avgusta 2023.

Šolsko tekmovanje bo potekalo v sredo, 18. oktobra 2023 ob 13.00, državno pa v petek, 1. decembra 2023 ob 15.00. Šolsko tekmovanje bo trajalo 45 minut, državno pa 90 minut. Lokacije državnega tekmovanja bomo objavili konec meseca septembra na naši spletni strani. Rezultati državnega tekmovanja bodo objavljeni najkasneje v 10 dneh po izvedenem tekmovanju na spletnih straneh društva.

Tekmovanje je za vse učenke in učence brezplačno.

 

Vabljeni!

Mentor: Boštjan Železnik

(Skupno 538 obiskov, današnjih obiskov 1)
 

Oznake: ,