V četrtek, 6.10.2022 so imeli učenci 8.a in 8.b tehniški dan. Ob prihodu v Muzej premogovništva Slovenije v Velenju so se učenci podrobneje seznanili z razvojem slovenskega premogovništva. Spoznali so kako, kdaj in zakaj se je začel izkopavati premog v Sloveniji, kateri so bili najpomembnejši slovenski premogovniki tekom razvoja, zakaj se je uporabljal premog nekoč in zakaj ga uporabljamo danes, kakšna je vloga premoga kot energetskega vira, kakšno je bilo delo in življenje rudarjev nekoč in danes, katere so posledice pridobivanja premoga na okolje in bivanjsko kulturo slovenskih rudarjev.

Za podzemni ogled so učenci prejeli povrsnike ter zaščitno čelado, seboj pa vzeli rudarsko malico. Po vožnji s kletko, kot pravijo jamskemu dvigalu, se vam začne podzemna pustolovščina na 160 metrih pod površjem.

V prvem, starem delu muzeja, je Anton Aškerc, slovenski pesnik, pripovedoval, kako so delali in živeli rudarji včasih. Pred prehodom v drugi, moderni del muzeja, so pomalicali na najnižji jedilnici v Evropi, nakar je sledila vožnja z rudarski vlakom in vrnitev na površje.
Ogledali so si tudi podjetniški center, ki je opremljen s sončnimi celicami, ko lektorji, biotermalnimi so dami ter samooskrbo hišo ter videli Škalsko, Velenjsko in Šoštanjsko jezero kot posledico izkopavanja premoga.

Veronika Koščak, vodja TD v Muzej premogovništva Slovenije v Velenju

(Skupno 218 obiskov, današnjih obiskov 1)