V petek, 27. 10. 2017, tik preden smo odšli na jesenske počitnice, smo se na matični šoli Janka Modra v Dolu pri Ljubljani s prireditvijo poklonili enemu najpomembnejših obdobji v zgodovini našega naroda, ko je bil postavljen temeljni kamen slovenskega jezika ter narodne zavesti in naroda.

Obdobje reformacije, katerega 500-letnico praznujemo prav letos, je močno zaznamovalo tudi nas Slovence, saj smo tedaj dobili prvo tiskano knjigo, prevod celotnega svetega pisma in prvo slovnico. Možje, kot so Trubar, Dalmatin, Bohorič in Krelj, so slovenski jezik postavili ob bok ostalim evropskim jezikom.

Na prireditvi, ki smo jo pripravili v obnovljeni šolski telovadnici, nas je obiskal sam Primož Trubar, ki nam je v intervjuju zaupal precej utrinkov s svojega zanimivega in ustvarjalnega življena. Pomočnica ravnatelja ga. Damjana Jerše je v nagovoru učencem povedala, kako pomembno se je zavedati pripadnosti narodu, svojega jezika in kulture. Ponovno nas je spomnila, da je prav naša šola letos prejela naziv »najbolj kulturna šola« v kategoriji velikih šol v Sloveniji. »To pomeni,« je poudarila, »da delamo dobro in da smo na pravi poti.«

Glavni del prireditve pa je bil namenjen medrazrednemu kvizu, kjer so se ekipe posameznih razredov PS pomerile  v poznavanju obdobja reformacije in življenja Primoža Trubarja ter ostalih protestantskih piscev. Ekipe so se na tekmovanje pripravljale že kar nekaj časa in so si celo nadale imena, kot so Trubarčki, Brihtne glavce, Trubadurji … Da so tekmovanje vzeli zelo resno, so dokazali s svojimi hitrimi in natančnimi odgovori in le redko komu se je kdaj zataknilo. Med navijači (sošolci) pa je vladalo pravo tekmovalno navdušenje, ki so ga podprli z glasnim navijanjem in transparenti v podporo svojim ekipam. Na koncu smo ugotovili, da si prav vsak tekmovalec zasluži nagrado, saj so bile ekipe med seboj skoraj izenačene. Po dodatnih vprašanjih pa smo le dobili prve 3 zmagovalne ekipe in jim v dar poklonili še Trubarjev Abecednik in Katekizem v sodobnem slovenskem jeziku.

O Trubarju in za nas tako pomembnem obdobju naše zgodovine sedaj zagotovo vsi vemo nekaj več.

Andreja Peklaj Zibelnik

(Skupno 1.254 obiskov, današnjih obiskov 1)