V petek, 3.10.2014, smo se ob 7.15 odpravili izpred OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani in se po avtocesti Slovenika napotili proti Prekmurju. Bilo je megleno, vendar smo čez dobrih 30 minut zagledali krasen prizor temperaturnega obrata oz. inverzije. Po slabi uri vožnje smo se ustavili na počivališču Tepanje, kjer smo imeli malico in se okrepčali v Marsche-ju. Pot nas je vodila naprej po avtocesti do Murske Sobote, kjer smo si v Pokrajinskem muzeju ogledali stalno razstavo Med preteklostjo in sedanjostjo. V muzeju pa je bila ravno v tem času še razstava o skrinjah, ki smo si jo z veseljem pogledali.

Nato smo se odpeljali do restavracije »pri Lujzi«, kjer smo imeli kosilo. Nekateri so prvič jedli bograč, vsi pa smo se posladkali s prekmursko gibanico.

Potem smo šli v Tropski vrt, kjer imajo čudovito razstavo tropskih rastlin ter zelo zanimivih dreves in grmičev, največ pa imajo orhidej. Na koncu ogleda smo nekateri orhideje tudi kupili.

Ker je čas hitro minil, smo pohiteli v Filovce, kjer so nam predstavili delavnico lončarstva in pokazali staro prekmursko hišo-cimpračo. Vodič nam je pokazal, kako se izdelujejo izdelki iz gline. Jon se je opogumil in poizkusil, vendar je kaj hitro ugotovil, da tudi najpreprostejšega izdelka ni lahko narediti. Ogledali smo si čudovito trgovino z lončarskimi izdelki, kjer smo si lahko tudi kupili razne skodelice in posode.
Zadnji ogled pa je bil rezerviran za zanimivo Plečnikovo cerkev v Bogojini.
Po kratkem odmoru na parkirišču smo se odpravili domov. Pred šolo v Dolu smo prispeli ob 8.30, nekateri učenci pa smo se odpeljali do Dolskega, kjer so nas že veselo pričakovali starši.
Vso pot smo budno spremljali na zemljevidu in opazovali naravne in družbeno geografske značilnosti pokrajin skozi katere smo se vozili. Za vse delo smo bili tudi ocenjeni in ocene so bile lepe.

NAPISAL: Matic Merela 9.a

(Skupno 278 obiskov, današnjih obiskov 1)