Po enoletnem premoru so se lahko najmlajši učenci in učenke OŠ Janka Modra zopet pomerili v hitrosti, vzdržljivosti, splošni spretnosti, taktiki…, skratka v krosu. Predvečer tekmovanja je bil še deževen in hladen, v torek, 23.9.2014, pa se je iz meglenega jutra prebudil lep sončen dan, kot naročen za množično tekanje po travniku in lov za čisto pravimi medaljami.

Za učitelje športa se je priprava na prireditev začela ob začetku šolskega leta, s samo izvedbo pa smo pričeli v zgodnjih dopoldanskih urah tekmovalnega dne. Osrednji prireditveni prostor je bil travnik severozahodno od šole, lastnika g. Marjana Skubija z Vidma, kateremu se tudi na tem mestu zahvaljujemo za ˝˝gostoljubje˝, hkrati pa izražamo upanje in željo, da bi po njegovi travi lahko tekli tudi v prihodnje. Pri izpeljavi šolskega prvenstva v krosu so nam na pomoč priskočili še nekateri sodelavci. Pri označevanju prog in prostora ob njih nam je bil v izdatno pomoč hišnik Jože, s svojo kosilnico. Gospod Vlado je poskrbel za ozvočenje, učiteljica Tina pa je pripravila vse potrebno za strežbo čaja otrokom po njihovem nastopu.

Prvi so se na progo pognali dečki prvih razredov. Sledile so jim še vse ostale kategorije, do deklic petih razredov. Pri večini nastopajočih je bilo čutiti precej tekmovalne nervoze, napetosti. Nekateri so se poskušali sprostiti z medsebojno zabavo, drugi so se ˝znašali˝ nad predštartnim prostorom oz. trakom, ki ga je omejeval. Izkušenejši učenci so se na nastop pripravljali z dodatnimi razteznimi in dihalnimi vajami, mnogim pa je pozornost od lastnega nastopa odtegnilo navijanje za predhodno nastopajoče. Vzpodbuda tekmovalcem je bila res bučna, predvsem s strani otrok, ob prireditvenem prostoru pa se je zbralo tudi lepo število staršev in prijateljev. Navijaške akcije so bile proti koncu tekmovanja že podobne tistim s kolesarske dirke po Franciji, ko se tekmovalcem v zadnjih metrih in kilometrih etape ob bok postavijo gledalci in jih spremljajo s tekom ter glasnim vzpodbujanjem.

Najhitrejši učenci in učenke so po nastopu prejemali številne čestitke, pohvale in dobre želje za vnaprej, saj so si z uvrstitvijo med prve tri zagotovili nastop na področnem tekmovanju, prvenstvu osnovnih šol mesta Ljubljane. A bolj kot z novimi izzivi so se v uspešnem dnevu spogledovali s privlačnimi medaljami. Tokrat smo čast podeljevalca izkazali naši učiteljici Janji, ki se je nekaj dni pred tekmovanjem sicer upokojila, vseeno pa z veseljem še enkrat več priskočila na pomoč s svojim znanjem, izkušnjami, odločnostjo, redoljubnostjo… Ob slovesu je otrokom dala nasvet za zdravo življenje, naj tečejo, tečejo, tečejo in še enkrat tečejo, hkrati pa naj za računalnikom ali drugimi elektronskimi pripomočki posedajo le toliko, kot je nujno potrebno.

Delni rezultati šolskega prvenstva v krosu za razredno stopnjo so objavljeni v posebni rubriki, tu pa navajamo le zmagovalce posameznih kategorij: Lucija NOSE in Bine ŠPRUK (1. razred), Zala BORIŠEK in Tian MATIJEVIČ BEZJAK (2. razred), Valentina JEMEC in Luka GRADIŠEK (3. razred), Zala Pia ŠTEFANIČ in Nik FLAJS (4. razred) ter Tia JANEŽIČ in Lovro ŽLE (5. razred).

Učitelji športa

Na spodnji povezavi pa si lahko ogledate tudi rezultate šolskega tekmovanja v krosu za učence 1.–5. razreda.

KROS [1.–5. razreda]

(Skupno 693 obiskov, današnjih obiskov 1)