BESEDA RAVNATELJA

Spoštovani starši, drage učenke in učenci!

Ob začetku šolskega leta 2014-2015 Vam želim spregovoriti o virtualizaciji.
Vse več dogajanja v naših življenjih poteka na ravni navideznega, neresničnega, virtualnega, kot se danes s tujko temu pravi. Kupujemo preko spleta, ne da bi obiskali trgovino, upravne formalnosti lahko urejamo preko spleta, ne da bi obiskovali urade in še veliko je dnevnih opravkov, ki jih lahko urejamo preko spleta. Kar je dobro, saj nam večinoma olajšuje življenje.

Po drugi strani pa omogoča splet tudi virtualno, oziroma navidezno družabno življenje, pri čemer pa zagotovo ne gre za dvig kvalitete našega življenja.

»Pogovarjamo« se preko socialnih omrežij, si tam izmenjujemo slike in si pošiljamo sporočila, namesto da bi se raje srečali in v neposrednem razgovoru izmenjali novice, si pokazali slike s potovanja in počitnic in se v mirnem, sproščenem, prijateljskem ozračju družili resnično, ne navidezno. Pri tem mladi močno prednjačijo. Nobena redkost ni, da dve prijateljici ali prijatelja »preživita« celo popoldne »skupaj« na enem od socialnih omrežij, stanujeta pa v oddaljenosti 200 m. Je to dobro? Zagotovo ne! Nujno je, da se temu postavimo po robu, saj na ta način siromašimo svoja življenja in, kar je huje, siromašijo si jih naši učenci, vaši otroci, spoštovani starši. Naj bo naša skupna zaveza v novem šolskem letu, da bomo skušali vrniti resničnim socialnim stikom ustrezno veljavo in jih postavili nazaj na mesto v življenju, kamor sodijo.

Kar pa se začetega šolskega leta tiče, bomo nadaljevali po začrtani poti v smislu vizije naše šole in v skladu z vrednotami zapisanimi v Vzgojnem načrtu. Želimo si ostati šola z nično toleranco do nasilja, kjer so odnosi korektni in pristni in kjer ima znanje še vedno resnično vrednost. Smele želje? Morda. S skupnimi močmi vseh nas, ki se srečujemo v naši šoli, je to zagotovo izvedljivo.

Naj bo šolsko leto 2014-2015 mirno, uspešno in plodno!

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)